Μια βραδιά σημαντικού πολιτιστικού περιεχομένου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Σεμινάριο με θέμα «Ο Πολιτισμός των ζώων & ο Πολιτισμός του σύγχρονου ανθρώπου» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26/11/2018 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ Λυκόβρυσης – Πεύκης. Επιστημονικός υπεύθυνος της παρουσίασης ήταν ο κ. Αλέξης Καπόπουλος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και ερευνητής Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας.
Κεντρικό άξονα του σεμιναρίου αποτέλεσε η εξελικτική προσέγγιση και ο συσχετισμός ανάμεσα στον πολιτισμό των ζώων και εκείνον των σύγχρονων ανθρώπων. Ποια είναι τα στάδια εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού, από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους μέχρι τη διαμόρφωση πολιτισμικής ταυτότητας και συνείδησης και πώς ο ανθρώπινος πολιτισμός συνδέεται με την προέλευση και την πορεία του ζωϊκού πολιτισμού; Πώς από πιθηκοειδή μεταμορφωθήκαμε σε ανθρωπόμορφα όντα και με το πέρασμα των αιώνων δημιουργήσαμε τόσα επιτεύγματα από ηθικής, τεχνολογικής, υλικής σκοπιάς που δείχνουν πόσο έχει διαφοροποιηθεί ο σύγχρονος άνθρωπος από τις πρωτόγονες μορφές ζωής; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής και εν τέλει πώς προδιαγράφεται το μέλλον;
Αυτά και διάφορα άλλα ήταν τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να δώσουν τα φώτα τους διακεκριμένοι ομιλητές όπως ο κ. Θεόδωρος Πασχίδης, καθηγητής μελισσουργίας, η κα Αντωνία Κονδύλη, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, ο κ. Νίκος Αλευράς, σκηνοθέτης και ο κ. Σταύρος Ιωάννου, σκηνοθέτης.
Το ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΑΠ Λυκόβρυσης – Πεύκης και η πρόεδρος Άννα Ασπραδάκη αγκαλιάζουν πρωτοβουλίες που έχουν ως άξονά τους επιστημονικές διαλέξεις με θέματα που αφορούν στην πνευματική καλλιέργεια και στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, ενώ παράλληλα συνεχάρησαν τους συντελεστές του σεμιναρίου για την ουσιώδη συμβολή τους στη διοργάνωση της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, η κα Ασπραδάκη δήλωσε: « είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απόψε οι συνδημότες μας, μέσα από την οποία επιχειρήθηκε μια προσέγγιση της εξελικτικής πορείας του ανθρώπινου και του ζωϊκού πολιτισμού. Μια εμπειρία που συμβάλλει στην καλλιέργεια της σκέψης ενώ παράλληλα δημιουργεί προβληματισμούς σχετικά με το που μπορεί να οδηγήσει ο λαβύρινθος του ανθρώπινου εγκεφάλου. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους ομιλητές για την πολύ παραστατική και κατατοπιστική ανάλυσή τους».
Στην εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, απεύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Νικολιδάκης